Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΑΡΑΛΗ (13/10)
Ερ: Με αφορμή την υπόθεση του συνδικαλιστή στο χώρο της Υγείας, είστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προσέλθει στο κόμμα σας συνδικαλιστές, που έχουν συνδεθεί με το παρασιτικό σύστημα εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια;
Αυτός ο συνδικαλιστής δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ και εκλέχτηκε πρόεδρος στο σωματείο από ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ. Προτεραιότητά μας είναι να ριζοσπαστικοποιηθούν μέσα από αγώνες και να προσέλθουν στο κόμμα μας απλοί εργαζόμενοι, που τόσα χρόνια ήταν εγκλωβισμένοι είτε στον νεοφιλελεύθερο πρώην πολιτικό δικομματισμό (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) είτε στον συμβιβασμένο συνδικαλιστικό διπολισμό (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ). Δεν συνεργαζόμαστε με συνδικαλιστές, που έχουν συνδεθεί με στήριξη ή εφαρμογή...
μνημονιακών ή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά με όσους διαφοροποιήθηκαν από αυτές και αγωνίστηκαν εναντίον τους.

Ερ: Πως εξηγείτε το ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν με μαζικές απεργίες; Το θερμό κινηματικό φθινόπωρο δεν το έχουμε δει ακόμη.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με απεργίες για δίκαια και παλλαϊκά αιτήματα, που αφορούν την προστασία της εργασίας και των μισθών τους αλλά και την υπεράσπιση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ). Εκτιμώ ότι, λόγω της κλιμάκωσης των αρνητικών συνεπειών από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, θα αναπτυχτούν, κλιμακωθούν και συντονιστούν μαζικοί κοινωνικοί αγώνες, που θα συμβάλλουν στην ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, όπως είχαν συμβάλλει στην ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Χωρίς την ανάπτυξη μαζικού λαϊκού κινήματος ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί ούτε πολύ περισσότερο η μελλοντική αριστερή κυβέρνηση θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά της πιέσεις του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου, που θα θίγεται από τις αντιμνημονιακές - φιλολαϊκές πολιτικές της.

Ερ: Ποιά είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ανεργίας με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2014;

Η νέα αύξηση της ανεργίας σε εφιαλτικά επίπεδα - και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου που παραδοσιακά αυξάνεται η εποχική απασχόληση - διαψεύδει πλήρως τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του Υπουργού Εργασίας και του Πρωθυπουργού περί δήθεν αύξησης των προσλήψεων έναντι των απολύσεων και περί έναρξης μείωσης της ανεργίας.

Η συνέχιση από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών – και κυρίως η υπογραφή με την τρόικα και προώθηση νέου μνημονίου - θα εκτινάξει την ανεργία σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα (34%), μεγαλύτερα από αυτά του 1961, που οδήγησαν σε μαζική μετανάστευση στα σκλαβοπάζαρα πλουσίων χωρών της Δύσης εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, και θα ολοκληρώσει τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και παραγωγικό νεκροταφείο.

Η απογείωση του ποσοστού της ανεργίας των νέων στο 60% τους οδηγεί στην ξενιτιά για αναζήτηση εργασίας, αλλά και σε οικονομική και κοινωνική γενοκτονία. Η μνημονιακή κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους πρέπει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού να ανατραπούν τώρα, πριν η καταστροφή που επιφέρουν στον λαό, στη νεολαία και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη.

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, πως θα απορροφήσει 1.500.000 ανέργους στην αγορά εργασίας;

Η αριστερή κυβέρνηση στηριζόμενη στο λαϊκό κίνημα θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει μ’ ένα σχέδιο αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα έχει ωςβασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα απ΄ όλα του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ανάσχεση των απολύσεων, μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, αύξηση και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών πόρων που διατίθενται για την ανεργία και την απασχόληση.

Ταυτόχρονα, θα προωθήσει μέτρα για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων, με την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ μηνιαία και την χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του, την επιδότηση ενοικίου κατοικίας, την διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους και της πρόσβασής τους στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.

Ερ: Πως σχολιάζετε οτι με συνοπτικές διαδικασίες ''θάφτηκε'' ουσιαστικά η λίστα Λαγκάρντ και ότι, τα όποια αδικήματα έχουν διαπραχθεί, πάνε για παραγραφή;

Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μπαλώσει τα όσα δρομολόγησε για τη λίστα Λαγκάρντ, εξηγούν για άλλη μια φορά γιατί υπάρχει φοροδιαφυγή στη χώρα μας, επιβεβαιώνει την απουσία πολιτικής βούλησης των μνημονιακών αλλά και των προηγούμενων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ αυτή να παταχθεί και αποκαλύπτει ποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καταφέρνουν να απολαμβάνουν διαχρονικά φορολογική ασυλία.

Ερ: Πως σχολιάζετε τα δημοσιεύματα περί προετοιμασίας κυβέρνητικής προβοκάτσιας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΝΔ και η κυβέρνηση, παρότι σύρθηκαν λόγω των λαϊκών και διεθνών αντιδράσεων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε αντιμετώπισή δια του νόμου της Χρυσής Αυγής, θεωρούν ως πρώτο πολιτικό αντίπαλο τους τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί από αυτόν κινδυνεύει η κυβερνητική εξουσία τους. Επιμένουν στην ανιστόρητη και επικίνδυνη για την δημοκρατία θεωρία των δύο άκρων για να χτυπήσουν τους λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά και δεν αποκλείεται να το κάνουν και με χοντρές προβοκάτσιες.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να έλθει στη Βουλή να απαντήσει σε όσα γράφονται, λέγονται ή ρωτιούνται ακόμα και από στελέχη της ΝΔ για παραβιάσεις του τηλεφωνικού απόρρητου ή για ενδεχόμενες προβοκάτσιες. Η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ πρέπει να υπαχθούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Οι σχεδιαζόμενες εκτροπές και προβοκάτσιες μπορούν να αντιμετωπιστούν πρώτα απ΄όλα από το λαϊκό κίνημα αλλά και με την επαγρύπνηση και την κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: