Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Καφές και καρκίνος στο συκώτι

Τρεις κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι μέχρι και 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας.
Σύμφωνα με αυτή, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του πιο κοινού τύπου καρκίνου στο συκώτι (hepatocellular carcinoma) κατά 40%, όμως μια άλλη έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει και στο 50%.
«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει παλαιότερους ισχυρισμούς ότι ο καφές κάνει καλό.... στην υγεία, και ιδίως του συκωτιού» είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Carlo La Vecchia, στη Daily Mail.
Ο Dr Vecchia, από το τμήμα Επιδημιολογίας του Ινστιτούτο Istituto di Ricerche Farmacologiche ‘Mario Negri’ και από το τμήμα κλινικών επιστημών και υγείας του πανεπιστημίου Universit` degli Studi di Milan στην Ιταλία ανέφερε ακόμη: «Η ευεργετική επίδραση του καφέ στο συκώτι, μπορεί να σχετίζεται με την αποδεδειγμένα προληπτική του δράση κατά της εμφάνισης διαβήτη –γνωστός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι- και τις θετικές επιπτώσεις του σε ό,τι αφορά την κίρρωση του ήπατος και τα ηπατικά ένζυμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών από το 1996 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, συνολικά 3.153 περιπτώσεων. Ακόμη τα στοιχεία από 900 πιο πρόσφατα περιστατικά σχετικά με τον τύπο αυτό καρκίνου, που δημοσιεύτηκαν από το 2007 και μετά.

Η έρευνα του Dr La Vecchia δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο linical Gastroenterology and Hepatology.

Ο καρκίνος στο συκώτι είναι η έκτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στον κόσμο και η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Για την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι ευθύνονται κυρίως οι χρόνιες μολύνσεις από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C καθώς επίσης κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: