Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Χαράτσι από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου για να καλυφθεί το έλλειμμα!

Σκληρό χαράτσι στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία στους δημότες του δήμου Αγρινίου αποφάσισε να επιβάλλει ο δήμος Αγρινίου με αύξηση 42,6% που βάζει στην τιμή του νερού, προς χάριν της «ελλειμματικής» ΔΕΥΑ Αγρινίου, όπως αναφέρεται στη απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης.

Από 1/1/2013 το ειδικό τέλος 80% για εκτέλεση έργων που επιβάλλονταν στην τιμολόγηση του νερού καταργήθηκε, ωστόσο η Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου με απόφασή της που δεν πέρασε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου επέλεξε να το ενσωματώσει στη τιμή του νερού. Πράγμα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως έχει αποκαλύψει το ΑγρίνιοCulture.gr, έκρινε ότι δεν έχει καμία δεσμευτική ισχύ και εκτελεστότητα, αφού πάρθηκε μόνο με απόφαση του ΔΣ και ΔΕΥΑ, για την.....
οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τόνιζε ότι «δεν αποτελεί εκτελεστή πράξη καθώς για την έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ Αγρινίου απαιτείτο να ακολουθήσει έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου».

Μετά από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τη ΔΕΥΑ Αγρινίου, που έχει στη διαθέσή του το ΑγρίνιοCulture.gr, το όποιο καλεί τη ΔΕΥΑ να απαντήσει όσο το δυνατόν συντομότερα και σημειώνει ότι η υπερβολική καθυστέρηση ή μη αποστολή για έλεγχο πράξης ή κάθε άλλου στοιχείου που ζητείται από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις σε αιρετούς και υπαλλήλους των δήμων, η ΔΕΥΑ Αγρινίου με νεότερη απάφασή της «διόρθωσε» την προηγούμενη που ενσωμάτωνε το ειδικό τέλος 80%.
Η αξία νερού δεν είναι ίδια με πέρυσι
Η νεότερη απόφαση της ΔΕΥΑ (δείτε την εδώ αναλυτικά) επικαλούμενη νέα επεξεργασία των στοιχείων του προϋπολογισμού 2013 και το νόμο που λέει πως τα έσοδα από τα τέλη πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες, αναφέρει ότι υπάρχει έλλειμμα 787.000 €. Θα πρέπει εδώ παρενθετικά να αναφέρουμε πως στην απόφαση της ΔΕΥΑ δεν γίνεται σαφές με λεπτομέριες από που προέρχεται αυτό το έλλειμμα. «Για την κάλυψη του ελλείμματος αυτού προκύπτει ότι η αξία νερού στο Δ.Δ. Αγρινίου πρέπει να καθοριστεί στα 0,559 € ανά m3″ αναφέρεται στην απόφαση της ΔΕΥΑ. Αυτή η τιμή ως αξία νερού ανά κυβικό είναι κατά 42,6% αυξημένη σε σχέση με την τιμή του 2012 (δείτε εδώ) που ήταν 0,392€.

Και επιπλέον η ΔΕΥΑ επικαλούμενη το νόμο που λέει ότι για την εκτέλεση έργων τα έσοδα από τα τέλη μπορούν να υπερβαίνουν τις δαπάνες μετά την κατάργηση του ειδικού τέλους80% αποφασίζει ότι «πρέπει να υπολογισθεί μια μέση αύξηση 26,3% στην πιο πάνω αξία νερού». Έτσι προκύπτει για παράδειγμα η εξής τιμολόγηση του νερού για τις μικρές-οικιακές καταναλώσεις στο Αγρίνιο.
Κυβικά – Αξία νερού + Έσοδα έργων
0 – 80 m3 – 0,559 + 0,147 = 0,706 €

Συμπέρασμα : Σε όλη τη διάρκεια του 2013 η δημοτική αρχή Αγρινίου ισχυρίζεται ότι οι πολίτες πληρώνουν το ίδιο με πέρυσι και πως δεν έχει επιβληθεί καμία αύξηση. Για την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους στις συνεδρίασεις του δημοτικού συμβουλίου επικαλέστηκε την ανάγκη να εκτελέσει η ΔΕΥΑ το Τεχνικό της Πρόγραμμα. Μετά την κατάργηση του ειδικού τέλους θεωρητικά οι δημότες θα έπρεπε να πληρώνουν 0,392€ ανά κυβικό. Αν η ΔΕΥΑ χρειάζεται 14,7 λεπτά του ευρώ ανά κυβικό για τεχνικά έργα, επειδή όλοι θέλουμε να βελτιώσει τις υποδομές της, ας τα εισπράττει. Για την αύξηση (42,6%) όμως στην αξία του νερού από τα 0,392€ στα 0,559 για να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμά της, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πως προέκυψε αυτό το έλλειμμα. Και τέλος ερωτηματικό παραμένει αν αυτή η νεότερη απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου που πάρθηκε στις 2 Οκτωβρίου θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Όσο για το καθαρά πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, μια αύξηση 42,6% στην έκτη χρονιά ύφεσης για τη χώρα, εύκολα συναγωνίζεται τον Στουρνάρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: