Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΚΚΕ: "Δωρεάν στέγαση και σίτιση φοιτητών και σπουδαστών στο ΑΕΙ Αγρινίου"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ 

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Δωρεάν στέγαση και σίτιση φοιτητών και σπουδαστών στο ΑΕΙ Αγρινίου.
Τα προβλήματα σε Φοιτητικές εστίες και λέσχες στο ΑΕΙ Αγρινίου είναι τεράστια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου-Α.Ε., επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με...
παντελή έλλειψη σε δωμάτια εστιών και διακοπή της σίτισης.

Η κατεύθυνση που υλοποιείται σήμερα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και παλιότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι η επιβολή ενοικίου και καρτών σίτισης, δηλαδή το φόρτωμα των βαρών στις φτωχές λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τους. Έχει γενικευτεί εν τω μεταξύ η παράδοση της φύλαξης, της καθαριότητας, της τροφοδοσίας σε εργολάβους, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (απολύσεις, κατάπτυστες συμβάσεις, απλήρωτη εργασία, εκφοβισμός) αλλά και την ίδια την ποιότητα των παροχών.

Η λέσχη σίτισης αυτή τη στιγμή στο Αγρίνιο δε λειτουργεί, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ανοιγόκλεινε. Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει. Φυσικά για εστίες ούτε λόγος. Ήδη πολλοί φοιτητές και σπουδαστές δεν γυρίζουν από τις πόλεις τους παρατώντας τη σχολή τους. Παιδιά που πέτυχαν στις πανελλήνιες δεν θα έρθουν να γραφτούν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Απολύονται χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι τινάζοντας στον αέρα μια σειρά λειτουργίες των ιδρυμάτων. Στην πόλη του Αγρινίου χώροι υπάρχουν καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου και να στεγάσει μεγάλο αριθμό φοιτητών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

· Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια και υποδομές, να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των σπουδαστών, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

· Για όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν φοιτητική στέγη, ιδιαίτερα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά με άνεργους γονείς, να δοθεί επαρκές επίδομα στέγασης.

· Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρηθούν οι φοιτητικές λέσχες, να καταργηθεί η κάρτα σίτισης και να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους σπουδαστές.

Οι βουλευτές 

Νίκος Μωραΐτης 

Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: