Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα στις Βρυξέλλες για τις μέλισσες και για μια γεωργία φιλική προς τους επικονιαστές

Χωρίς τις μέλισσες το 1/3 της διατροφής μας θα εξαφανιστεί γιατί οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επικονίαση των φυτών καθώς μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα άνθη για να γίνουν καρποί. 
Χωρίς τις μέλισσες δεν θα έχουμε επικονίαση, 7 στα 10 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά θα εξαφανιστούν, περισσότερο από το 35% της παραγωγής θα εξαφανιστεί και...... 
οι τιμές στα τρόφιμα θα εκτοξευθούν στα ύψη. 
Για τα θέματα αυτά η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Μπαρτ Στάες (Βέλγιο), Μαγκρέτ Άουκεν (Δανία) και Ζοζέ Μποβέ (Γαλλία), διοργανώνουν Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (Αίθουσα A1G3), την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου με θέμα: "Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους επικονιαστές: ο δρόμος προς τα εμπρός".  
Η Ομάδα των Πρασίνων αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για μια στροφή προς πιο βιώσιμα μοντέλα γεωργίας που θα είναι πιο ευεργετικά για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή καλής ποιότητας και υγιεινών τροφίμων. Βραχυπρόθεσμα, η απαγόρευση των φυτοφαρμάκων για την προστασία των επικονιαστών, που είναι οι πιο βασικοί παράγοντες της τροφικής αλυσίδας, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου. 
Στις βιομηχανικές καλλιέργειες φρούτων, λαχανικών και άλλων ειδών, χρησιμοποιούνται σε μεγάλες δόσεις επικίνδυνα φυτοφάρμακα που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές, που συχνά οδηγούνται στο θάνατο. Η χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών επιδεινώνει το πρόβλημα της επιμόλυνσης, καθώς προωθούνται οι μονοκαλλιέργειες που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γιατί οι μέλισσες πρέπει να τρέφονται με μεγάλη ποικιλία ειδών για να επιβιώσουν. Αυτό έχει οδηγήσει στον εξαφανισμό μεγάλου μέρους των πληθυσμών μελισσών στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους τα τελευταία χρόνια.  
Με γνώμονα τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα ολοκληρωθεί σύντομα και πριν από την έναρξη της προσωρινής απαγόρευσης τριών ειδών φυτοφαρμάκων που είναι επιζήμια για τις μέλισσες την 1η Δεκεμβρίου 2013, το θέμα της εξεύρεσης ενός βιώσιμου γεωργικού μοντέλου που θα είναι κατάλληλο για τα έντομα επικονιαστές βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. 
Στις 6 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της Εκστρατείας για τη Διατροφική Επανάσταση , η Ομάδα των Πρασίνων διοργανώνει στο ΕΚ μια δημόσια ακρόαση με θέμα "Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους επικονιαστές: ο δρόμος προς τα εμπρός". Αυτή η εκδήλωση στοχεύει στο να αναδείξει τη διασύνδεση των υφιστάμενων κινδύνων για τους επικονιαστές με το τρέχον γεωργικό μοντέλο βιομηχανικής παραγωγής. 
Το πρώτο πάνελ αυτής της Ημερίδας θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ακαδημαϊκούς που θα αναλύσουν τις βλάβες που προκαλούνται στους επικονιαστές από το σημερινό γεωργικό μοντέλο. Οι ομιλητές θα επικεντρωθούν στις κύριες αιτίες θνησιμότητας των μελισσών (γύρη, φυτοφάρμακα, παθογόνα). Το δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης θα φιλοξενήσει Ευρωπαίους μελισσοκόμους, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Βασίλιο Δούρα, καθώς και ΜΚΟ που θα εστιάσουν σε προτάσεις για βελτίωση του γεωργικού μοντέλου και πώς αυτές θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη νέα γεωργική πολιτική της ΕΕ. 
Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στην ιστοσελίδα: http://www.greens-efa.eu/a-pollinator-friendly-agricultural-model-10398.html  



Δεν υπάρχουν σχόλια: