Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΝΔ: Ποια ονόματα «παίζουν» για την περιφέρεια Δυτ.Ελλάδας

0acr
Μπορεί στη Βουλή να εντείνεται ο πόλεμος για τη φορολογία των ακινήτων, αλλά στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2014. Η κεντρική γραμμή είναι να μη δοθούν χρίσματα, όπως έχει αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες συναντήσεις στα γραφεία της ΝΔ.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», εδώ και δύο μήνες λειτουργεί άτυπα και με άκρα μυστικότητα μια......
επιτροπή, υπό τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Α. Παπαμιμίκο, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο πρώην γραμματέας κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας,και ο κ. Δ. Καλογερόπουλος.

Στόχος της ΝΔ - κατόπιν εντολής του κ. Αντ. Σαμαρά - είναι ως τις 20 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα να έχει κλείσει το θέμα των υποψηφιοτήτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μετρήσεις σε περιφέρειες και δήμους.
Η ηγεσία της ΝΔ θέλει να έχουν χρόνο οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες για να προετοιμαστούν κατάλληλα, ενώ εκτιμά ότι θα έχει και τη δυνατότητα να αποφύγει τυχόν απρόοπτα, αλλά και τις όποιες «αντάρτικες» υποψηφιότητες.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» οριστικά οι υποψηφιότητες για τη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών, ενώ για τις πρωτεύουσες των νομών υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, με μεγάλα αγκάθια την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στο εσωτερικό του ηγετικού πυρήνα εξουσίας γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει συμπόρευση με το ΠαΣοΚ, με την πλειονότητα να αντιδρά σε μια συμμαχία με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Μέχρι στιγμής παραμένει θολό το τοπίο για τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ για τους περισσότερους δήμους η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικά για την πρωτεύουσα, μια υποψηφιότητα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αυτή της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη, αν και κάποιοι έχουν προτείνει τους κκ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη, τα ονόματα των οποίων συζητούνται και για την Περιφέρεια Αττικής, όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα. Για τον δήμο της Αθήνας έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του ανεξάρτητου υποψηφίου στις προηγούμενες εκλογές κ. Γ. Αμυρά, αν και δεν έχει πιθανότητες. Στον Δήμο Πειραιά θα υποστηριχθεί εκ νέου ο νυν δήμαρχος κ. Β. Μιχαλολιάκος.

Στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει πρόβλημα με τον νυν περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος, παρά την «γκάφα» - κατά τον χαρακτηρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου - να προσκαλέσει εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, έχει απήχηση στους νεοδημοκράτες. Παρά την αρχική οργή και τις «διαρροές» σε ΜΜΕ ότι δεν θα είναι υποψήφιος, οριστική απόφαση δεν υπάρχει ακόμη, αλλά, θεωρείται εξαιρικά δύσκολο να ξαναπάρει το χρίσμα.

Οσον αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης σημειώνεται μεγάλη δυστοκία, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να έχει τύχη απέναντι στον νυν δήμαρχο κ. Ι. Μπουτάρη, δεν είναι θετικός στο να διεκδικήσει τη δημαρχία. Κάποιοι διακινούν το όνομα του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Θ. Καράογλου που δεν έχει πιθανότητες. Επίσης φέρεται να επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός κ. Ι. Ιωαννίδης, ενώ εσχάτως συζητείται και το όνομα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων κ. Σ. Σιμόπουλου.

Στη Δυτική Ελλάδα δεν θα στηριχθεί ο «πράσινος» νυν περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας και συζητείται ο νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Σπ. Λιβανός, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις και για κοινοβουλευτικό πρόσωπο, όπως π.χ. τα πρώην μέλη της κυβέρνησης, οι κκ. Μ. Σαλμάς και Κ. Καραγκούνης, αλλά και ο Κ. Τζαβάρας.

Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η πλάστιγγα γέρνει προς τον πρώην υφυπουργό κ. Αθ. Γιαννόπουλο, αν και μια μεγάλη ομάδα στελεχών επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννης. Ακόμη στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του βουλευτή Βοιωτίας κ. Ι. Καράμπελα.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη κ. Γ. Παυλίδη, ενώ συζητούνται τα ονόματα δύο εν ενεργεία βουλευτών, του κ. Αλ. Δερμετζόπουλου (Εβρου) και του πρώην υφυπουργού κ. Ν. Παναγιωτόπουλου (Καβάλας).

Στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας η ΝΔ δεν συζητεί νέες υποψηφιότητες, καθώς θεωρείται οριστικό πλέον ότι θα στηριχθούν και πάλι οι νυν περιφερειάρχες κκ. Κ. Αγοραστός, Αλ. Καχριμάνης και Γ. Δακής που θεωρούνται πετυχημένοι.

Ερωτηματικό υπάρχει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς ο κ. Π. Τατούλης δεν έχει υποστηρικτές στη ΝΔ. Εκκρεμότητες υπάρχουν για την Περιφέρεια Κρήτης, όπου προβάδισμα έχει ο βουλευτής κ. Μ. Σενετάκης, ενώ συζητείται και το όνομα του πρώην περιφερειάρχη κ. Σε. Τσόκα.

Στα Ιόνια υπάρχει δυστοκία (επιμένει ο νυν περιφερειάρχης κ. Σπ. Σπύρου). Στο Νότιο Αιγαίο πιθανότατα θα είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής κ. Ι. Παππάς. Στο Βόρειο Αιγαίο κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα της κυρίας Χριστιάνας Καλογήρου (γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου), αν και συζητείται επίσης ο βουλευτής κ. Π. Βογιατζής.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: