Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Προγραμματική σύμβαση για τις καπναποθήκες Παπαπέτρου και τη μελέτη μετατροπής τους σε μουσείο.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς δεν είναι ασφαλώς το μαγικό ραβδάκι που έτσι απλά θα λύσει όλα τα προβλήματα υποδομών που δεκαετίες τώρα μας απασχολούν, δεν υπάρχει, όμως, καμιά άλλη αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης. Στον αντίποδα υπάρχουν ορισμένα έργα που πάση θυσία και με κάθε κόστος πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή τους. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού – και όχι μόνο – Μουσείου στις........ καπναποθήκες Παπαπέτρου.

Δέκα χρόνια μετά την αγορά τους, έχουμε σήμερα την πρώτη ουσιαστική και πραγματικά ενθαρρυντική εξέλιξη. Την προανήγγειλε ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν, μιλώντας για τις δράσεις πολιτισμού, είπε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση θα το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ώστε να γίνουν οι μελέτες για την ανάπλαση του κτιρίου και τη μετέπειτα χρήση του ως το μεγάλο διαχρονικό-αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και του νομού μας.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το ίδιο το Υπ. Πολιτισμού αγόρασε ακριβώς δέκα χρόνια πριν το κτίριο των καπναποθηκών ακριβώς για το σκοπό αυτό. Ο σχεδιασμός και η υπόσχεση της πολιτείας προς το νομό μας εκπληρώθηκε κατά τα δύο τρίτα: Εφορία Αρχαιοτήτων στο Μεσολόγγι (έγινε), Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ναύπακτο (έγινε), Μουσείο στο Αγρίνιο (…περιμένουμε). Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού επιβεβαίωσε πολλές φορές την πρόθεσή της να δημιουργήσει το Μουσείο στις Καπναποθήκες, …σε θεωρητικό επίπεδο αόριστων ανακοινώσεων, όμως, χωρίς τίποτε το συγκεκριμένο. 
Τα χρόνια αυτά υπήρξαν επιστολές προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, παραστάσεις, ερωτήσεις, καταγγελίες… Καμιά συγκεκριμένη εξέλιξη, όμως. Μέχρι χθες το βράδυ, όταν ο δήμαρχος έκανε τη σχετική αναφορά, εντάσσοντας, ασφαλώς, την καθ’ όλα αισιόδοξη και επαινετέα πρωτοβουλία αυτή στον ευρύτερο προγραμματισμό, που περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο Στράτου, για το οποίο έχει από μηνών υπογραφεί η ανάλογη σύμβαση, την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς (λαχαναγορά) που εντός του έτους παραδίδεται, την Δημοτική Πινακοθήκη, που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς κ.α.
Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει σήμερα ο Ελληνισμός, το μόνο που μπορεί να μας κρατήσει ζωντανούς και όρθιους είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας, ο άφθαρτος αυτός συνεκτικός του Έθνους κρίκος. Στο agrinioreport.com πιστεύουμε ακράδαντα ότι τέτοια έργα είναι που δύνανται να αλλάξουν την κακή μοίρα του τόπου και να φέρουν ξανά την ελπίδα. Το μεγάλο αρχαιολογικό μουσείο του νομού μας, θα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από άλλες αναπτυξιακές δράσεις. Στο κάτω – κάτω… ας γίνει ένας δρόμος λιγότερος! Το μουσείο πρέπει να ιεραρχηθεί στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων, καθώς, συν τοις άλλοις, είναι τα πλέον αναπτυξιακά έργα που μπορούν και που πρέπει να γίνουν. Η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη είναι το αποφασιστικό πρώτο βήμα…
http://agrinioreport.com/ -

Δεν υπάρχουν σχόλια: