Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ο κύβος ερρίφθη! Πάμε σε εκλογές…

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που σύσσωμη ζητούσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήρθαν. Όχι όμως από τον Πρωθυπουργό, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέρρευσε στον Γιώργο Καρατζαφέρη το σχεδιασμό για ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές, βέβαιος ότι εκείνος δεν θα το κρατούσε για λογαριασμό του. Πόνταρε σωστά, γιατί ο αρχηγός του ΛΑΟΣ το ανακοίνωσε στο πανελλήνιο από τηλεοράσεως.  
Όταν στο Μαξίμου έφτασαν τα μαντάτα από αναστατωμένους δημοσιογράφους που ζητούσαν να μάθουν την κυβερνητική θέση στο θέμα, αναστατώθηκαν και διαβεβαίωναν ότι ο αντιπρόεδρος θα βγάλει διόρθωση.
Πράγματι μετά τα δελτία των 8 ο κ. Βενιζέλος έκανε μια σχετική δήλωση στους ...
δημοσιογράφους, όπου έλεγε τα εξής: 
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».
Επιβεβαίωσε δηλαδή το 180.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Δευτέρας Παπανδρέου και Βενιζέλος συζήτησαν το χειρισμό του θέματος στις Βρυξέλλες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός είχε δώσει πράσινο φως για 180 που σημαίνει εκλογές, αν καταψηφίσει η ΝΔ. Είναι επίσης αμφίβολο, ότι ήταν ενήμερος – το Μαξίμου σίγουρα δεν ήταν – πως ο Βενιζέλος θα το «μπουμπουνίσει».  
Ο αντιπρόεδρος όμως προχώρησε. Και από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση, με την κίνηση του αυτή δεσμεύει την κυβέρνηση σε πλειοψηφία 180 και μια κοινοβουλευτική διάρκεια άλλων δύο μηνών.
Όπως είπε στον κ. Τσίπρα, η δανειακή σύμβαση θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα από τη βουλή. Αν η ΝΔ μείνει σταθερή στο «όχι» της, τότε θα στηθούν κάλπες τέσσερεις εβδομάδες το πολύ από την ψηφοφορία, δηλαδή τα Χριστούγεννα. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: