Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η ακτινογραφία των υποψηφίων στις 13 Περιφέρειες – Ποιοι μπαίνουν στο β΄γύρο

Μάχη για την είσοδο στο β΄γύρο των νυν περιφερειαρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ανεξάρτητων σχημάτων (σ.σ. σε ορισμένες περιπτώσεις «ανταρτών») θα δοθεί στις 13 περιφέρειες. Aπό την ακτινογραφία των υποψηφίων που παρουσιάζει η aftodioikisi.gr, οι δυνάμεις των υποψηφίων εμφανίζονται πολυδιασπασμένες και σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται επανάληψη του φαινομένου του 2010 όταν σε δύο περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο) είχαν επικρατήσει από τον α΄γύρο οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ενώ και σε άλλες έξι (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, ΑΜ-Θ, Ηπειρος, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησος) οι υποψήφιοι....
περιφερειάρχες είχαν πάρει στον α΄γύρο πάνω από 40%. Στις επικείμενες εκλογές φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 2010 στην Αττική όπου τρεις ακόμη και τέσσερις υποψήφιοι πάλεψαν για την είσοδό τους στο β΄γύρο. Συγκεκριμένα:
Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, το προβάδισμα για την είσοδο στο β΄ γύρο έχουν αυτή τη στιγμή ο (προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου ωστόσο δεν αποκλείεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και η συσπείρωση των κομματικών υποψηφίων θα αυξάνεται να δούμε τον Γιώργο Κουμουτσάκο (ΝΔ) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά τον υποψήφιο των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη,  να δώσει κι αυτός μάχη για την είσοδο στο β΄γύρο. Αναφορικά με τον κ. Χαϊκάλη, φαίνεται ότι, παρότι  είναι γνωστό πρόσωπο, κυρίως, από το χώρο της τηλεόρασης, να έχει τις λιγότερες πιθανότητες από τους τέσσερις  για να δώσει το παρών την 25η Μαΐου. Υποψήφιοι στην περιφέρεια Αττικής είναι ακόμη ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), ο Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ), ο Αντώνης Γάκης (ΟΙΚ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ), η Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος (Νέα Μέρα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό), ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά», Θανάσης Τζήμερος, η Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η Λενιώ Μυριβίλη με την ανεξάρτητη κίνηση «Οξυγόνο».
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προβάδισμα για την είσοδο στο β΄γύρο έχει ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ενώ πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τέρενς Κουίκ με τους ΑΝΕΛ φαινόταν ότι θα τον ακολουθήσει και ο υποψήφιος της ΝΔ (επίσης αντίπαλός του το 2010) Γιώργος Παυλίδης. Η υποψηφιότητα Κουίκ που δεν έχει ακόμη μετρηθεί γιατί ανακοινώθηκε πρόσφατα αλλά και αυτή του «κομματικού» Κώστα Μορφίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει μέχρι στιγμής μικρά ποσοστά, προκαλούν ερωτηματικά για την τελική τους κατάληξη. Κι αυτό γιατί ο μεν Κουίκ αναμένεται να κόψει «χριστιανικές» και νεοδημοκρατικές ψήφους από τον Παυλίδη, ο δε Μορφίδης «μουσουλμανικές» και «πρώην ΠΑΣΟΚικές» από τον Γιαννακίδη.  Υποψήφιοι είναι επίσης ο Χρήστος Τρέλλης  (ΚΚΕ), ο Χρήστος Κιτσόπουλος (ΧΑ),  ο Βασίλης Τραϊφόρος (ΔΗΜΑΡ) και ο Γιώργος Μποτσίδης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα είναι πιθανότατα στο β΄γύρο. Τη δεύτερη προνομιούχο θέση διεκδικούν η υποψήφια της ΝΔ, πρώην βουλευτής Λέσβου και νυν γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστάννα Καλογήρου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος της πρώην ΕΡΤ, Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία κατάγεται από τη Χίο. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι για μία ακόμη φορά ο Στρατής Κόρακας.
Μπερδεμένη είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εμφανίζεται σαφώς αποδυναμωμένος μετά και τις δύο υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου προέρχεται: Του πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου που υποστηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ και του «βενιζελικού» πρώην υφυπουργού Γιάννη Ζαφειρόπουλου, για τον οποίον υπάρχουν ερωτηματικά αν θα φθάσει ως το τέλος. Δυνατά για το β΄γύρο «παίζει» ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου, ενώ από τη ΝΔ κατεβαίνει ο  ο Γ.Γ. Ενημέρωσης,Ανδρέας Κατσανιώτης, από το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος,  από τη Χρυσή Αυγή ο υπεύθυνος της περιφερειακής οργάνωσης, Χρήστος Ρήγας, από τους ΑΝΕΛ ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πατρών και υποψήφιος βουλευτής, Τάκης Λαλιώτης, από τους Οικολόγους ο Γιώργος Κανέλλης και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο  εκδότης του «ΠΡΙΝ» Δημήτρης Δεσυλλας.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ με τον «κανάλαρχη» της περιοχήςΘόδωρο Καρυπίδη που τελικά κατεβαίνει ως ανεξάρτητος (αναμένοντας τη στήριξη των ΑΝΕΛ), προβάδισμα για το β΄ γύρο έχουν τόσο ο κ. Καρυπίδης όσο και ο νυν περιφερειάρχης της ΝΔ Γιωργος Δακής. Ερωτηματικό αποτελεί ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παζλ των υποψηφιότητων συμπληρώνουν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ Γιάννης Βήττας, της Χρυσής Αυγής Νίκος Κουρκούτας, της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Τζιούρας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στέφανος Πράσσος.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου η «μάχη» του β΄ γύρου φαίνεται ότι είναι για δύο. Τον νυν περιφερειάρχης Αλέκο Καχριμάνη και τη βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Υποψήφιοι είναι ακόμα η Όλγα Τσουμάνη (ΚΚΕ), ο Γιώργος Ζάψας (ΔΗΜΑΡ), ο Νίκος Ζήκος από την Αριστερή Παρεμβαση και ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου (ΧΑ).
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο υποψήφιος της ΝΔ νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστος ήθελε και την άτυπη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για να «καθαρίσει» την υπόθεση νίκη απέναντι στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Λάρισας, Ηρώ Διώτη, η οποία έδειχνε μέχρι πρόσφατα ως η μεγαλύτερη «απειλή» για τον κ. Αγοραστό. Ωστόσο, οι  ευσεβείς του πόθοι δεν επαληθεύτηκαν και το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ υποψήφιο περιφερειάρχη το διακεκριμένο καρδιοχειρουργό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας ΝίκοΤσιλιμίγκα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, της Χρυσής Αυγής ο προφυλακισμένος βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, των ΑΝΕΛ η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη, των Οικολόγων ο Νίκος Πουτσιάκας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι Φάνης Γενοκομσίου και Αντώνης Αδάμου (θα έχουν διαδοχική εκπροσώπηση) και της Αριστερής Παρέμβασης ο Στάθης Ντούρος.
Ανακάτεψε την τράπουλα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την απόφασή της να είναι υποψήφια ως ανεξάρτητη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου η οποία φαίνεται ότι θα παλέψει για την είσοδο στο β΄γύρο με τον νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο.Για τον νυν περιφερειάρχη εκτός από τη μεγάλη φθορά που έχει στα 3,5 χρόνια της θητείας του, μειονέκτημα είναι και το γεγονός ότι κατεβαίνουν υποψήφιοι ο πρωην βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Δεσύλλας και ο θεματικός του αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Κέρκυρας Χρήστος Ανθής, για το Θ. Γαλιατσάτο το μονοψήφιο ποσοστό (4,3%) που πήρε το 2010 και το γεγονός ότι είναι από την Κεφαλλονιά και για την Α. Γκερέκου το ότι είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έχει καταποντισθεί εκλογικά και στα Ιόνια. Το παζλ των υποψηφίων συμπληρώνουν οι Θόδωρος Γουλής (ΚΚΕ), Νίκο Λεμοντζής (ΧΑ) και Τάσος Σαλβάνος (ΔΗΜΑΡ).
Σε  ενδονεοδημοκρατική «μάχη» εξελίσσεται η υπόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να έχει το προβάδισμα απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του Γιάννη Ιωαννίδη. Χαμηλά βρίσκεται η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ το πάζλ συμπληρώνουν ο Νίκος Ζιώγας (ΚΚΕ),  ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ το 2010 και τώρα στηριζόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Μάρκος Μπόλαρης, η Νιόβη Παυλίδου (Ελιά – ΠΑΣΟΚ), ο Νίκος Χρυσομάλλης (ΧΑ) ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι) και ο Θανάσης Αγαπητός (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
«Μάχη» για τρεις στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχηςΣταύρος Αρναουτάκης, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο υποψήφιος της ΝΔ, πρώην διορισμένος περιφερειάρχης Κρήτης και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας, διεκδικούν την είσοδό τους στο β΄γύρο. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Στέλιος Ορφανός (ΚΚΕ), ο αστυνομικός Γιώργος Σπυρόπουλος (ΧΑ) και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά Κώστας Γύπαρης (ΑΝΕΛ).
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «μάχη» για μια θέση στο β΄γύρο αναμένεται να δώσουν ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο υποψήφιος της ΝΔ (πρώην δήμαρχος Ρόδου)Γιώργος Χατζημάρκος και υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήμαρχος Λειψών, Μπενέτος Σπύρου. Δυναμική, όμως, είναι η επανεμφάνιση της Λίλας Καφαντάρη (ΚΚΕ), ενώ η Χρυσή Αυγή κατεβαίνει με το Σάββα Σπυρίδη.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ο οποίος στηρίζεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι στο β΄γύρο πιθανότατα μαζί με τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ), υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη. Την κατάσταση μπέρδεψε κάπως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ) αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας του Π. Τατούλη, Γιώργου Δέδε, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αλλά και του Γιάννη Μανώλη που υποστηρίζεται από τη Νέα Μέρα. Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι και πάλι ο Νίκος Γόντικας, ενώ από τη Χρυσή Αυγή κατεβαίνει ο καρδιοχειρουργός – θωρακοχειρουργός Δημήτρης Δολτσινιάδης. Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, υπάλληλος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του δήμου Καλαμάτας, πολιτευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, θα είναι ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Πάνος Σουκαράς των Οικολόγων και ο Παναγιώτης Κάτσαρης της ΑΝΤΑΡΣΙΑ.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά την αποχώρηση του νυν περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, ο χώρος της Κεντραοριστεράς φαίνεται ότι μένει «ορφανός» και διεκδικείται από τους Κώστα Μπακογιάννη(υποστηρίζεται από τη ΝΔ αλλά έχει ευρύτερη απήχηση) και τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου. Οι δύο αυτοί θα είναι και οι πιθανότεροι αντίπαλοι στο β΄γύρο. Ωστόσο, στα πλευρά του Κ. Μπακογιάννη υπάρχει το «αγκάθι» του πρώην υφυπουργού της ΝΔ και πρώην βουλευτές Φθιώτιδας, Θανάση Γιαννόπουλου που παρά τις προσπάθειες, δεν δείχνει διατεθιμένος να κάνει πίσω στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι και πάλι ο Γιώργος Μαρίνος, με τη Χρυσή Αυγή κατεβαίνει ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Απόστολος Γκλέτσος, εξάδελφος του δημάρχου Στυλίδας, με τη ΔΗΜΑΡ ο Κώστας Χαϊνάς με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Ζούμπος και με τη Νέα Μέρα και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ο πρώην βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: