Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οδηγός ευρωεκλογών 2014 εν συντομία

Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα την Κυριακή 25 Μαϊου 2014 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.
Όσοι Έλληνες έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν σε μία από τις 27 χώρες της Ε.Ε., ψηφίζουν την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 24 Μαϊου, αλλά τα αποτελέσματα της ψήφου τους μετρώνται ταυτόχρονα με την Ελλάδα.
Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αυτών των ευρωεκλογών, είναι στις 25 Απριλίου.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. άνω των 18 ετών, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Στο ψηφοδέλτιο μπορούν να συμμετάσχουν από την ηλικία των 25 ετών και άνω. Η ψήφος θεωρείται υποχρεωτική, ωστόσο δεν έχουν επιβληθεί ποτέ κυρώσεις.
Μόνο κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Οι εκλογικές.....
λίστες (ψηφοδέλτια) αναδεικνύουν 21 ευρωβουλευτές, όσους και εκλέγει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση τον πληθυσμό της.

Τι καθορίζει η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές – Βασικές πληροφορίες
  • Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχουν  τρία πολύ βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν για τις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι
  • Τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δημοσιοποιούν με τρόπο εμφανή πριν από τις  εκλογές, τους δεσμούς τους με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, διότι αυτά είναι που θα ασκήσουν «κυβερνητική» εξουσία ή αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατ΄ επέκταση, η ψήφος σας, είναι ψήφος προς ένα ευρωπαϊκό κόμμα...
  • Το πιο σημαντικό αξίωμα στην Ευρωπαϊκή ένωση ως προς στη λήψη αποφάσεων, είναι το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Η Ε.Ε ορίζει ότι τα ευρωπαϊκά και εθνικά πολιτικά κόμματα πρέπει να γνωστοποιούν  πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον οποίο υποστηρίζουν αλλά και το πρόγραμμά του. Ο Έλληνας ψηφοφόρος με την ψήφο του στο ελληνικό κόμμα που μετέχει στις ευρωεκλογές, δίνει αυτομάτως ψήφο στο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Οι ευρωεκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική με βάση τον συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε κόμματος ή συνασπισμού, σε όλη τη χώρα. Όποιο κόμμα δεν συγκεντρώσει το 3%  στο σύνολο των έγκυρων  ψηφοδελτίων, δεν δικαιούται έδρα μέλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την κατανομή  των εδρών των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπολογίζονται και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικές πληροφορίες
Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις.
Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως υποψήφιοι  βουλευτές, εάν πρώτα δεν παραιτηθούν, αλλά και όσοι μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα  στα κέντρα λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν πρώτα δεν παραιτηθούν.
Η  δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 11 το βράδυ,ώρα Ελλάδος, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία  και στο τελευταίο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μια πρώτη ενημέρωση γίνεται λίγο νωρίτερα.
Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανάλογο με την εκλογική τους δύναμη.
Επίσης, τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή έχουν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 1.5% στις τελευταίες άμεσες γενικές εκλογές, λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: