Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σε «κόκκινο συναγερμό» το νοσοκομείο Αγρινίου

Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη και σε φάρμακα-το φαγητό έρχεται από το νοσοκομείο του Ρίου-φωνές αγωνίας για το μέλλον του νοσοκομείο από τα τέλη Ιουλίου και έπειτα οπότε και αναμένεται να τελειώσουν τα χρήματα της.... επιχορήγησης
Το νοσοκομείο Αγρινίου, ένα νοσοκομείο η λειτουργία του οποίου αποτέλεσε όνειρο για το Αγρίνιο και ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, ευρωπαϊκών προδιαγραφών ,όπως πολλάκις έχει ειπωθεί, πράγμα για το οποίο οι ίδιες του οι εγκαταστάσεις και τα υπερσύγχρονα μηχανήματά που διαθέτει δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης και που θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να δώσει την αυτάρκεια εκείνη που πάντα έλλειπε σε επίπεδο νομού στον τομέα της δημόσιας υγείας, παρουσιάζει ελλείψεις. Μεγάλες ελλείψεις, που δεν σχετίζονται μόνο με την ανάγκη μεγαλύτερου αριθμού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αυτά είναι προβλήματα γνωστά, για τα οποία γίνεται προσπάθεια, όπως ο ίδιος κ. Γ. Βλάχος δεσμεύτηκε από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του νοσοκομείου, σταδιακά να διευθετηθούν.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο Αγρινίου έχει έλλειψη ακόμη και σε… πάπιες! Σε γάντια, καθετήρες, ουροσυλλέκτες, υλικά δηλαδή βασικότατα και εντελώς αναγκαία για τη νοσηλεία των ασθενών. Και πολλά από αυτά, όπως τα γάντια και οι μάσκες, απαραίτητα για την ασφάλεια της υγείας των γιατρών και των νοσηλευτών.

Συνταγές σε χαρτί… φωτοτυπικού-καμία συντήρηση στο κτήριο.

Τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στη γραφική ύλη, με τους γιατρούς να ψάχνουν χαρτί να συνταγογραφήσουν, καταφεύγοντας πολλές φορές στα χαρτιά των… φωτοτυπιών!
Μεγάλη είναι η έλλειψη και σε πολλά είδη βασικών φαρμάκων, όπως αναφέρουν στο «Γ» γιατροί του νοσοκομείου.
Το πρόβλημα είναι κυρίως η μειωμένη χρηματοδότηση που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός τέτοιου νοσοκομείου, ενώ καθόλου δεν βοηθούν στον έγκαιρο ανεφοδιασμό οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η επιχορήγηση για το 2014 για το νοσοκομείο Αγρινίου, ήταν η μισή σε σχέση με το 2013. Το νέο κτήριο που στεγάζει το νοσοκομείο έχει τις δεκαπλάσιες ανάγκες σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά το κονδύλι, όχι μόνο δεν αντιστοιχούσε σε αυτές, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν έφτασε ούτε για τα βασικά. Ένα μόνο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι λόγω των τεράστιων ελλείψεων, έχει αναβληθεί επ’ αόριστον η συντήρηση που ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται σε κάθε κτήριο.

Το φαγητό έρχεται από την Πάτρα!
Με γνώμονα τα παραπάνω, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υπερσύγχρονες κουζίνες του νέου νοσοκομείου δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει… Η δε σίτιση των ασθενών, όσο εξωπραγματικό κι αν ακούγεται, έρχεται από την Πάτρα και το νοσοκομείο του Ρίου! Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο, πράγματι το φαγητό που προσφέρεται στους ασθενείς είναι μαγειρεμένο από την προηγούμενη μέρα και έρχεται από τη γειτονική Αχαΐα!
Δεν είναι βέβαια λίγοι οι ασθενείς εκείνοι που, γνωρίζοντας την κατάσταση, επιλέγουν να ζητούν από τους οικείους τους να τους φέρνουν φαγητό από το σπίτι ή στην χειρότερη, παραγγέλνουν απ’ έξω, σύμφωνα με όσα καταγγέλονται!

Χαμηλές προδιαγραφές ποιότητας στα υλικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, οι γιατροί καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα με όσα υλικά διαθέτουν κάνοντας πολύ προσεκτική διαχείριση. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στην ποιότητα των ειδών με τα οποία εφοδιάζεται το νοσοκομείο. Κατόπιν διαγωνισμού, επιλέγεται πάντα η εταιρία που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή και οι προδιαγραφές που μπαίνουν σε ότι αφορά το υψηλό της ποιότητας , είναι τουλάχιστον… ελαστικές, όπως αναφέρουν στο «Γ» γιατροί που εργάζονται χρόνια στο νοσοκομείο.
Αυτό όμως που εκείνοι οι γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε το «Γεγονός», με αγωνία σχολιάζουν, είναι τα ακόμη χειρότερα που έρχονται από τον Ιούλιο και έπειτα: «Τα χρήματα φτάνουν το πολύ μέχρι τέλος Ιουλίου. Μετά το χάος. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, κλείνουμε!»
Αυτό αναφέρει και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας κ. Αριστείδης Τζιόβας: «Καλύπτουμε την έλλειψη σε γάντια, μετά δεν έχουμε οινόπνευμα. Έχουμε πάπιες, δεν έχουμε καθετήρες. Υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το μεγαλύτερο θα το αντιμετωπίσουμε από τον Ιούλιο και έπειτα. Όταν μηδενίσει το ποσό της χρηματοδότησης, μηδενίσαμε και εμείς. Δεν ξέρω τι θα γίνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι το νοσοκομείο δεν θα μπορεί πια να λειτουργήσει. Κάτι παρόμοιο είχαμε βιώσει και τον Δεκέμβριο. Ερχόντουσαν ασθενείς και τους… «ξεματιάζαμε»! Βασικά φάρμακα, νοσοκομειακά, από αυτά που δεν μπορείς να πεις στον ασθενή να τα προμηθευτεί από έξω και να του κάνεις εδώ την αγωγή, δεν μπορούσαμε να τους τα χορηγήσουμε, δεν είχαμε τίποτα! Πάντως το κονδύλι για τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου φτάνει το πολύ μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Μετά κλείνουμε».
Ο κ. Τζιόβας εξηγεί πως και ο διοικητής είναι γνώστης της όλης κατάστασης και δείχνει να έχει την όποια καλή πρόθεση, «αλλά δυστυχώς οι αποφάσεις έρχονται άνωθεν», όπως αναφέρει.
Αυτό που ο ίδιος, όπως και οι υπόλοιποι γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, ζητά, είναι η στήριξη από τις τοπικές αρχές. Στήριξη από την Περιφέρεια, από τον δήμο, από το Επιμελητήριο, από όλους τους τοπικούς φορείς που μπορούν από κοινού να πιέσουν ώστε να έχει επιτέλους αυτό το νοσοκομείο μια καλύτερη τύχη από τη σημερινή. «Μια στήριξη και μια ουσιαστική παρουσία που μέχρι σήμερα,δυστυχώς, δεν είδαμε…»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαρίνα Ζαρκαβέλη – εφημερίδα Γεγονός
marina_z17@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: